AriKananen Ajankohtaista asiaa ja kirjoitus virheitä!

Suomi ei hankaloita aurinkoenergiaa!

  • Suomi ei hankaloita aurinkoenergiaa!

Yle uutisoi, että isoja hankkeita on mennyt nurin viranomaisohjeiden takia.

Uutista lukiessa ei kuitenkaan ole mitään viitteitä siitä, että viranomaiset estäisivät tahallaan aurinkosähkön käytön.

Paljon parjattu lause uutisessa kuuluu:

""Valtiovarainministeriön alainen tulli kertoi keväällä verolaintulkintansa, jonka mukaan kaikki yli 50 kvA:n aurinkoenergian tuottajat joutuvat rekisteröitymään ja jos sähköä menee yhtään jakeluverkkoon, joutuu tuottaja maksamaan veroa kaikesta siinä kuussa tuottamastaan energiasta.""

Nyt on syytä kiinnittää huomiota lihavoituun tekstiin. Omaan käyttöön saa tuottaa ilman ongelmaa ja tuo 50kVA (huom. VA ei vA, pieni v ilmoittaa nopeutta fysiikassa) vastaa 5-6 normaalia omakotitaloa, joten kuluttajakäyttöön tuo olisi reilusti ylimitoitettu.

Sitten seuraava lihavointi, jos sähköä menee yhtään jakeluverkkoon. Tästä päästään lempiaiheeseeni, sähköverkonvakauteen. Valtakunnallinen sähköverkko on pidettävä vakaana ja tätä häiritsevät kaikista eniten tuuli- ja aurinkoenergia. Vaihtelu tuotannossa on suurta ja äkillinen tuotannon lisäys sähköverkkoon uhkaa sen vakautta.

Kyse on kuin tandemilla ajosta. Pyrit tasaiseen matkanopeuteen, ylämäessä poljet kovempaa(lisäät sähköntuotantoa) ja alamäessä jarruttelet (vähennät sähköntuotantoa) ettei vauhti kasva liikaa. Tuuli- ja aurinkoenergia syöttötariffien takia sinulla on tandemissasi kaksi ADHD:ta apurina. Ylämäessä tuuli- ja aurinkoenergia päättää, että nyt ei poljeta. Alamäessä jarruttelet ja sitten yhtäkkiä tuuli- ja aurinkoenergia päättää ruveta polkemaan lisää vauhtia, koska syöttötariffilla he saavat rahaa.

Eli perimmäinen ongelma on syöttötariffit. Itsenäisesti toimivia voimaloita ja keräimiä kannattaa minun mielestäni rakentaa ja kannustaa rakentamaan. Valtakunnan verkkoon niillä ei olisi mitään asiaa ilman asianmukaista vara- ja säätövoimasuunnitelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Aika hankala noilla tehoilla on verkkoa keikuttaa yhtään mihinkään suuntaan.

Sinänsä sähkönkulutuksen vuorokausisyklille kyllä sopisi hyvin järjestelmä joka tuottaa sähköä päivällä mutta ei yöllä.

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Kesällä siis aurinko ja talvella joku uunilämmitykseen yhdistetty laitteisto. Taloudellisesti kannattavaahan se ei ainakaan vielä ole mutta yhtä hyvä harrastus kuin vaikkapa omien perunoiden kasvatus.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Tässä olisi nyt saatava tulkinta. Nythän tullin tulkinta tarkoittaa, että jos syötät kuukauden aikana kantaverkkoon hitusenkin, niin koko kuukausituotantosi, josta tässä tapauksessa miltei kaikki käytetään itse, tulisi veron alaiseksi. Toisaalla samassa uutisessa oli "Yle Uutiset kertoi maanantaina, että tullin tulkinnan mukaan aurinkoenergiasta on maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi _vain_ omaan käyttöön." Eiköhän nyt virkamiesten pitäisi kertoa, miten nyt tulkitaan eri tuotantotasojen ja kytkeytymisten tapauksissa.

Kantaverkkoon kytketyt pienvoimalat ovat haaste, jota tutkitaan ja ratkotaan smartgrid/kysynnänjousto-projekteissa (esim. SGEM-II) Suomessa hajautettuun tuotantoon on aina suhtauduttu penseästi jo institutionaalisista syistäkin. Monissa maissa asenne ja tilanne on erilainen. Esim. Australiassa syntynyttä tilannetta on mielenkiintoista seurata:
http://www.walteradamson.com/2013/04/electricity-g...

Käyttäjän saarinenj kuva
Juhani Saarinen

Eikö byrokratia pysy muuten pystyssä jos auringosta saatava energiakin on laitettava verolle, Kanasen mukaan jos aurinkosähköä menee verkkoon, siitä joutuu maksamaan veroa.

Jukka Mäkinen

"Yle Uutiset kertoi maanantaina, että tullin tulkinnan mukaan aurinkoenergiasta on maksettava veroa, vaikka sitä tuottaisi _vain_ omaan käyttöön."

Häh?? Eihän kukaan tuota aurinkoenergiaa. Aurinko sen tuottaa.
Vai meinaaks Suomen valtio pistää mollikan verolle.
Seuraavaksi varmaan tulee YLE-maksun kaltainen kiinteä auringonottomaksu.
Ei sitä nyt jumalauta ilmaisia D-vitamiinilisiä aleta nauttimaan. Kiinteä maksu siksi, ettei kukaan salaa riisu paitaansa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onkohan tullilla ajatusta siitä, miten omaan käyttöön tuotetun sähkön määrä mitataan? Mikään laki ei tietääkseni vaadi, että talon sisäisiä energiavirtoja pitäisi jotenkin mitata. Ainoastaan taloon tulevaa ja sieltä lähtevää energiaa.

Jouni Peltoniemi

Kiinteistörekisteristä löytyy pinta-alat, ilmatieteenlaitokselta saa auringonpaisteen määrän, ja jos nykyisen yksistyistämispolitiikan periaatteita johdonmukaisesti seurataan, niin Geodeettisen laitoksen kokeneimman albedomittaajan tohtoridosenttierikoistutkijatiesmitämuutahauskaa Peltoniemen yksinoikeudella sertifioima konsulttitoimisto Jounin albedo tuottaa sitten vielä virallisen hyötysuhteen absorboituneen ja heijastuneen valon suhteesta markkinahinnoin.

Toimituksen poiminnat